Zagrożenia ekologiczne a zdrowie

W jaki sposób kondycja środowiska odbija się na ludzkim zdrowiu? Powietrze, które wdychamy; woda, którą pijemy; produkty spożywcze, które spożywamy – wszystko to ma wpływ na stan naszego zdrowia. I to w bardzo znaczących proporcjach. Warto pamiętać, że najbardziej podatne na zagrożenia ekologiczne są małe dzieci i osoby starsze i to właśnie na ich zdrowiu zły stan środowiska może odbijać się najbardziej. Najczęstsze skutki zanieczyszczeń to:

Badania stanu zdrowia dzieci wykazały, że te mieszkające w odległości do 3 kilometrów od wysypiska śmieci, często skarżyły się na następujące dolegliwości: bóle głowy i brzucha, biegunka, zmiany skórne. Dodatkowo osoby te częściej chorowały na astmę oskrzelową i rozmaite alergie.

Szkodliwy fluor

Jednym z zagrożeń jest też występujący w powietrzu fluor. Najbardziej narażeni na kontakt z tym pierwiastkiem są mieszkańcy regionów przemysłowych, gdzie znajdują się huty aluminium, zakłady produkujące nawozy sztuczne i pasze. Statystycznie, najwięcej fluoru ma powietrze na Pomorzu.

Zgubne skutki fluoru:

Ołów

Kolejnym niebezpieczeństwem jest ołów, który również występuje na obszarach przemysłowych. Ołów może powodować zaburzenia emocjonalne, mowy, a nawet słuchu. Dobrym rozwiązaniem, niwelującym szkodliwe działanie tych substancji jest zdrowe odżywianie.